Skip to Content

Web 2.0

Változó gyerekek - Fejlődő Internet

Ma Pacsán az iskolában tartottam előadást

Változó gyerekek - Fejlődő Internet
Átalakuló oktatás?

címmel.

A prezentáció itt is megtalálható.

A web 2.0-ás eszközök alkalmazása kutatás

A web 2.0-ás eszközök alkalmazása témában újabb kutatás folyik, Magyarország és Szerbia közoktatását vizsgálva.

A kutatást, az alábbi hivatkozáson található kérdőív kitöltésével tudjuk segíteni.

A web 2.0-ás eszközök alkalmazása

 

VI. Oktatás-Informatikai Konferencia

2014.02.07. 10:00
Europe/Budapest

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre az OktatásInformatikai Konferencia.

Forrás a konferencia honlapjáról.

A konferencia célja, hogy szakmai találkozási lehetőséget biztosítson azoknak, akik az e-Learning területén oktatási, neveléstudományi, pszichológiai, gyógypedagógiai és óvodapedagógiai témakörben kutatnak, fejlesztenek, vagy éppen a hétköznapok gyakorlatában dolgoznak.

A konferencia kiemelt témakörei:

Digitális Nemzedék Konferencia

A digitális nemzedékkel kapcsolatban sok találó idézetet olvashatunk napjainkban. Az alábbi gyöngyszemet a Netgeneráció Twitter csatornán fedeztem fel.

"Amikor szóba kerül a technológiát használó fiatalság, a nyugtalanság gyakran erősebb a lelkesedésnél." Don Tapscott

A Digitális Nemzedék 2012 Konferencia szervezői felkértek, hogy egy kerekasztal beszélgetés résztvevőjeként vegyek részt a rendezvényen. A kérést örömmel és tisztelettel elfogadtam, így február 11-én, neves szakemberek (Arató László, Bessenyei István, Fehér Péter, Lévai Dóra és, Tóth-Mózer Szilvia) lesznek beszélgetőtársaim. A szervezők a témával kapcsolatban egy összefoglaló tanulmányt kértek tőlünk előzetesként. Az általam összeállított munka elérhető az  Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete honlapján, az alábbi linkre kattintva.

A digitális nemzedék és lehetséges hatása az oktatásra

Oktatás-Informatikai Konferencia

2012.02.03. 09:00
2012.02.04. 15:00
Europe/Budapest
okt_inf.jpeg

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Neveléstudományi Intézetének lelkes szakemberei a negyedik alkalommal szervezik meg, az oktatás és informatika közös területét érintő - már hagyományosnak tekinthető - konferenciájukat.

Helyszín:
ELTE Pedagogikum Központ - ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar
Budapest, Kazinczy utca 23-27.

Időpont:
2012. február 3-4.

Médiaműveltség, mint szükséges kulcskompetencia

Régóta foglalkoztat a „Mi hiányzik?” kérdése, de ezzel nem vagyok egyedül. Sokan régóta keressük a választ arra, hogy mi az oka annak, hogy a korszerű internet adta technikai megoldások által felkínált hihetetlen lehetőségeket vajon miért alacsony hatékonysággal használja ki az oktatás rendszere.
Miért van az, hogy az iskolás korosztályok által szinte imádott interaktív internetes alkalmazások, - kihasználva a gyerekek aktivitását, együttműködési hajlandóságát, csoportalkotási igényeit, - csak nagyon módjával kezdenek terjedni a nevelő-oktató folyamatokban?
Miért van az, hogy a már említett interaktív internetes lehetőségek nincsenek kihasználva a pedagógusok horizontális együttműködésének segítésére, az egymástól való tanulás támogatására, az önszerveződő pedagógus csoportok, virtuális (munka)közösségek együttgondolkodására, időt és energiát megspórolva az amúgy is elfoglalt innovatív kollégák tömegeinek?

Digitális médiaműveltség a pedagógiában

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a

Digitális médiaműveltség és korszerű internetes lehetőségek alkalmazása a netgeneráció oktatásában és a pedagógusok horizontális együttműködésében

című pedagógus továbbképzésünk akkreditációs kérelmére aláírás és pecsét került.

A továbbképzést hamarosan meghírdetjük és elindítjuk.
További részletek az eDidakt Pedagógiai Szolgáltató honlapján.

Netgeneráció tanulása

Az elmúlt hetekben több olyan rendezvényen is voltam, ahol vészharangot kongattak a hagyományos iskolapedagógia felett, konkrétan felhívva a figyelmet netgeneráció, a digitális bennszülöttek merőben új, a hagyományos iskolarendszerbe be nem illeszthető tanulási szokásaival kapcsolatban.
A XI. eLearning fórumon, két előadás is foglalkozott a jelenséggel. Ollé János, Online tanulási környezetek címmel és kapcsán beszélt arról, hogy a hagyományos iskolarendszer hogyan viszonyul a legújabb eLearning és Web 2.0-val jellemzett lehetőségekhez. Fodorné Tóth Krisztina pedig Tanár a hálózati tanulásban – változó tanárszerepek , című előadásában már a gyerekek tanulási szokásainak változásainak kapcsán, konkrétan a pedagógusok szerepének megváltozását sürgette.
Az Innovatív Tanárok Fóruma rendezvénynek pedig egyik legfontosabb témája volt, az internetes közösségi lehetőségek oktatásban való a használhatósága. A díjazott pedagógiai innovációk díjazottjai közt szép számmal találtunk olyanokat, akik valamely Web 2.0 alkalmazás oktatási felhasználását mutatták be. A fődíjat egy olyan kolléganő kapta, aki Golding: Legyek ura c. regényének feldolgozását kezdte el a Facebook-on.
Sokan teszik fel a kérdést, hogy a netgeneráció tagjai miért tanulnak másképp, vagy miért akarnak másképp tanulni, mint a korábbi nemzedékek tagjai. Egyáltalán másként tanulnak? Vagy csupán a környezetük változott meg jelentősebben?

Tartalom átvétel